Elke verandering begint bij jezelf, maar hoe doe je dat?

Met een volle agenda en een actief leven is voldoende rust belangrijk voor me. Ook handelingen waarbij ik niet hoef na te denken stimuleren mijn creativiteit en leveren nieuwe inzichten op. In de auto op weg naar de cursus in Helmond beleefde ik zo’n moment. Opeens overviel me het glasheldere besef waarom het me als jonge meid maar niet lukte om af te slanken en op gewicht te blijven…

Elke verandering begint bij jezelf. Was het in werkelijkheid maar zo eenvoudig als het uitspreken van die paar woorden. Aangezien er nog geen perfecte mensen bestaan – of ken jij ze wel? – is er meer aan de hand. Toen ik een kleine dertig jaar geleden aan afslanken dacht, was ik behalve jong ook onbezonnen. Slechts één doel had ik voor ogen en de rest interesseerde me niet. Een slank lichaam wilde ik, en een beetje snel graag! Wat ik op het spel zette, besefte ik niet in die tijd. De wijsheid ontbrak om stil te staan bij belangrijke vragen. Hoe val ik af zonder mijn lijf geweld aan te doen? Wat betekent afslanken voor mijn hormoonspiegel en immuunsysteem? Hoe kan ik mijn lichaam helpen gewichtsverlies te bevorderen en te stabiliseren?

Vette tips

Veranderingen zijn heel lastig door te voeren bij gebrek aan zuivere en krachtige intenties. Dat realiseerde ik mij al te goed tijdens dat bewuste autoritje naar Helmond. Als jonge meid was ik bereid om een smak geld neer te tellen voor een ‘quick fix’. Dat ik mijn gezondheid schaadde, nam ik op de koop toe. Een schoolvoorbeeld van dieetdenken. De dieperliggende oorzaken van mijn ‘probleem’ zag ik over het hoofd. Waarom investeerde ik anders in liefdeloze oplossingen? Ons lichaam is tot geweldige prestaties in staat en heeft een enorm zelfherstellend vermogen. Maar dan moet het de juiste brandstof krijgen. Er zijn twee vragen die ik mijn cursisten steeds opnieuw stel. Wat is gezond eten? Wat heeft een lichaam nodig? Nogal wat mensen laten bouwstoffen weg die we óók hard nodig hebben. Water, vezels, snelle koolhydraten en – met stip op één: vetten. Bij het gros van ons leeft nog tussen de oren dat vetten slecht zijn. EGA’s Eetwijzer – mijn bijbeltje – vertelt iets anders. Ons lichaam heeft 25 gram vetten nodig per dag. Gezonde vetten uiteraard. Bega niet de denkfout dat er iets te winnen valt door te beknibbelen. Zonder gezonde vetten duikelt ook je vetverbranding omlaag. Weten wat goede vetten zijn en waarom je vetten niet mag oververhitten? Bezoek mijn cursusavonden en ik leg het je graag uit.

Normaal of abnormaal?

We zijn normale mensen in een abnormale omgeving. Een bijzondere conclusie, die mij raakt door zijn kern van waarheid. Het besef dat we ver zijn afgedreven van onze natuur. In een maatschappij die hoge eisen stelt. Zelfs onze kinderen ervaren stress. Honderd jaar geleden was dat anders. We aten puur natuur. Leefden in hechte gezinnen en gemeenschappen. Persoonlijk contact werd nog niet verstoord door tv en telefoon. Ons eten kwam nog niet uit fabrieken. De ontwikkelingen in de huidige tijd gaan me soms aan het hart. Maar treuren en bij de pakken neerzitten wil ik niet. Het is mijn missie mensen hun gezondheid terug te geven. Met kennis over voeding die je immuunsysteem versterkt in plaats van verzwakt. Met inzichten die je helpen om ingesleten aannames en patronen te doorbreken. Met bijsturing en bemoediging, zodat je steeds gemakkelijker en sneller vooruitgaat op het door jou gekozen pad. Veranderen wordt eenvoudiger naarmate je je intenties en drijfveren beter in kaart hebt gebracht. Waar doe ik het voor? Wat is écht belangrijk voor me?

Ik ben heel benieuwd naar jouw doelen, dromen en motivaties. Laat hieronder je berichtje achter. Ook als je iets anders wilt delen of een vraag hebt, ben je van harte welkom!

Fijn weekend allemaal!

Annuska