incasseer, accepteer, leer nog een keer.

door | 11 jul 2020

Was getekend, het leven.

Wat was ik afgelopen zondag toch boos op mezelf! Ineens vielen alle puzzelstukjes op hun plek. Hoe ik mezelf voor de gek heb gehouden. Hoe ik mijn macht uit handen heb gegeven. Hoe ik voorbij ben gegaan aan mijn wijsheid. Hoe ik mijn kracht heb laten wegvloeien. Genoeg! Ik kijk niet meer achterom, alleen nog vooruit. Ik sta op en maak nieuwe keuzes. Ik voel power en heb er zin in! Conclusie: in het leven gaat het er niet om hoe vaak je valt. Het gaat erom hoe vaak je weer opstaat. 

Je kunt een doel voor ogen hebben en denken dat je er bijna bent. Vier maanden geleden overkwam het mij. Ik at gezond. Bewegen en sporten gingen met gemak. De cursussen liepen als een trein. Mentaal was ik helder, had energie voor tien. Slechts een haartje was ik verwijderd van mijn streefgewicht. En toen was daar corona. Half maart ging heel Nederland plotsklaps op slot. Pats-boem. Au!

Uit balans

Terugkijkend is het allemaal duidelijk geworden. Hoe het ene na het andere duwtje mij uit balans bracht. Om te beginnen de cursussen die ik van de ene op de andere dag tot nader order moest afgelasten. Het wegvallen van inkomsten was onprettig, maar nog niet eens het ergste. Opeens miste ik mijn tweewekelijkse ‘brandstof’: het contact met jullie – mijn trouwe cursisten. Ik miste ook het voldane, vitale gevoel waarmee ik na een cursusavond in mijn autootje naar huis reed. En er speelde meer. Eindelijk hadden Marc en ik ons droomhuis gevonden. Naast blijdschap over dit ‘lot uit de loterij’, voelde ik spanning en stress. Sowieso is een huis geen pakje boter dat je koopt. En corona bracht extra formaliteiten en rompslomp met zich mee. Onzekerheid over de toekomst niet te vergeten. Waar gaat het naartoe? Hoe lang gaat dit duren? Kunnen we het straks allemaal nog betalen?

Twijfel

Er was nóg een belangrijke les die ik de afgelopen maanden voor mijn kiezen kreeg. Via tv, krant en sociale media kwam er een stortvloed van informatie over ons heen. Deskundigen uit alle gaten en hoeken werden op een podium gehesen. Opmerkelijk hoeveel doctoren en professoren hun mening mochten verkondigen. En opmerkelijk hoe weinig ruimte er was voor mensen zonder dure titels. Waar waren de ervaringsdeskundigen? Waar was de aandacht voor het versterken van het immuunsysteem door betere voedingsgewoonten en een gezonde leefstijl? Eigenaardig op zijn minst. Had ik ook een mening? Zeker! Werd die mening op waarde geschat? Niet echt. Zo was er iemand die mij plompverloren vroeg of ik het misschien beter weet dan het RIVM… Al met al niet zo gek dat ik aan mezelf ging twijfelen. Tegelijk met de regelmaat en houvast verdwenen ook mijn zelfvertrouwen en mijn daadkracht. Ik begon te sjoemelen met eten. Ik was niet eerlijk naar mezelf, de wijzer van de weegschaal wel.

Ik ben Annuska

Tegenslag. Kritiek. Alles waaraan we niet sterven, kan ons sterker maken. Áls je daarvoor kiest. Ik heb mezelf tot de orde geroepen. Mezelf een schop onder de kont gegeven. Kom op, zeg! Wie in hemelsnaam denk je dat je bent? Ik ben Annuska. Ik kom van ver. In het verleden dacht ik mijn honger naar liefde te kunnen stillen met zoetigheid – tot het me bijna mijn leven kostte. Ik heb geworsteld en naar oplossingen gezocht. Maar liefst driemaal kwam de EGA op mijn pad, voordat ik de boodschap begreep en in praktijk bracht. Door zelf begeleidster te worden heb ik de opgedane kennis van mijn hoofd naar mijn hart kunnen brengen. Dat maakt me tot een gedegen coach die intussen al meer dan duizend mensen heeft meegenomen in het gedachtengoed van EGA Nederland. Ik blijf mezelf ontwikkelen. Ik laat me inspireren door coaches en boeken. Ik versterk lichaam en geest door gezonde voeding en sport, door meditatie en yoga. Door open en eerlijk te zijn over wat ik heb meegemaakt, help en inspireer ik ook anderen. Mijn kennis en ervaring zijn mijn goud en mijn juwelen, die ook voor jou van grote waarde kunnen zijn. Ik heb het in me om lezingen te geven en volle zalen te boeien. Blijven groeien en leren is mijn grote verlangen. Even goede vrienden voor wie dat niet wil; volg je eigen pad. En wie met mij wil meegroeien: je bent van harte uitgenodigd!

Krachtige groet,

Annuska

12 Reacties

 1. jolanda

  Mooi gesproken annuska
  Ik ben super blij dat jij mijn helpt om van mijn overgrwicht af te komen

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   hoi Jolanda
   bedankt voor je compliment maar de complimentjes zijn ook zeer zeker voor jou.
   Wat een respect op de manier hoe jij erin gesprongen bent, Wauw!
   je hebt mij om hulp gevraagd en jij leert iedere dag en volgt alles op wat ik je adviseer.
   ik heb je beloofd je te helpen en dan doe ik het ook en zolang jij wil blijf ik dat ook doen.
   Liefs Annuska

   Antwoord
  • hanneke19562009@hotmail.com

   Mooi gezegd , mij heb je in ieder geval goed geholpen. Ben je daar heel dankbaar voor. Helpt me nu nog door n moeilijke periode heen. Bedankt topper 👍👍

   Antwoord
  • Hanneke van lieshout

   Mooi gezegd , mij heb je in ieder geval goed geholpen. Ben je daar heel dankbaar voor. Helpt me nu nog door n moeilijke periode heen. Bedankt topper 👍👍

   Antwoord
 2. Heidi Raaijmakers

  Wat een mooi open en eerlijke blog Annuska en ook fijn om te lezen dat het ook bij jou nog niet altijd vanzelf gaat. Allert zijn en bewust blijven eten zal altijd blijven, van deze ervaring van jou leer ik ook en wat jij zelf al eens op facebook plaatste “als je denkt dat je alles al weet heb je een hoop te leren” deze zin herhaal ik regelmatig. We hoeven het niet altijd perfect te willen doen, als we de draad maar weer oppakken en bewust naar ons zelf kijken. En als jij ooit in een theater ga staan koop ik een kaartje en zit ik op de voorste rij. Ik zit altijd op het puntje van mijn stoel tijdens de cursussen. Open, eerlijk met heerlijke humor daar hou ik van. En Annuska ik groei met je mee. Je bent een topper, dankzij jou enorme motivatie al bijna 30 kilo lichter!!

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   bedankt voor je reactie Heidi en zo fijn zoals jij je altijd herkent en uitspreekt. ik ben niks beter dan iedereen, ik ben hoog uit stapje verder en wil graag zoveel mogelijk mensen op mijn pad meenemen, op weg naar een stukje gezondheid.

   Antwoord
 3. Janine

  Prachtige tekst Annuska, zo fijn zo kwetsbaar als jij jezelf durft op te stellen. Daarin zit je kracht! Mooi mens dat je bent 💗
  En ja, mensen kunnen beter naar jouw adviezen luisteren dan naar de adviezen van het RIVM als je het mij vraagt. Want de adviezen die van die kant geeven worden zijn idd op zijn minst eigenaardig te noemen. Gelukkig weten wij, door de adviezen van zo’n geweldige coach als jij, hoe we goed voor ons immuunsysteem kunnen zorgen. Bedankt dat je er bent 😀😘

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   ja idd moest wel even nadenken over mijn eerlijkheid maar voor mij is eerlijkheid belangrijk waarom dan ook niet naar mezelf en me anders voor doen is niet wat ik wil.
   Dat leven heb ik te lang geleefd, het voelt zoveel beter, bij jezelf te blijven en dat uit te spreken.
   Mijn boek over “Annuska” gaat ook daarover en zal voor veel mensen herkenbaar worden.
   bedankt Janine voor je feedback

   Antwoord
 4. Mieke

  Heel herkenbaar en goed verwoord 👍

  Antwoord
 5. Anneke

  Wat n mooie eerlijke blog . Respect hoor. We blijven door gaan en geven de moed niet op!!

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   hoi Anneke,
   bedankt voor je lieve compliment en als het gevoel van de moed niet op geven overslaat naar ik zou niet anders meer willen dan bereik je iets wat ik iedereen gun.
   Dieet gedachtes weg en gewoon een nieuwe way of life.
   groetjes Annuska

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.