Jouw positieve verandering is mijn passie!

door | 4 jul 2020

Wat is het verschil tussen EGA en diëten? Wat is het verschil tussen een coach en een ervaringsdeskundige? In mijn cursussen hoor ik geregeld vragen die teruggaan tot de kern van de zaak. Graag ga ik daar wat dieper op in.

Wat is een dieet?

Diëten komen en gaan. Voor wie zich nog afvraagt waarom de meeste methoden geen lang leven beschoren zijn: het effect is maar tijdelijk. Het lifestylemedium Flair verkondigde afgelopen week geen aandacht meer te zullen schenken aan ‘wonderdiëten’. De redactie verlegt de focus naar body positivity, vrij vertaald: je lijf koesteren en waarderen zoals het is. Uit onderzoek kwam naar voren dat slechts vier procent van hun lezeressen zegt van hun lichaam te houden. Maar liefst zeven op de tien vrouwen voelt zich onzeker op het strand en te dik. De helft streeft naar een kleinere kledingmaat. De dieetindustrie speelt slim in op zoveel onzekerheid. Ze verleidt ons met de belofte van snel resultaat, tegen de hoofdprijs uiteraard. We lijnen ons suf met shakes, papjes en preparaten. We volgen methodes die het uiterste vergen van ons lijf en onze wilskracht. Onmogelijk vol te houden. Het effect is tijdelijk en teleurstellend. Het gevoel gefaald te hebben sluit een bondje met de ijdele hoop op het ultieme dieet dat wél werkt. We zijn terug bij af.

Wat is de EGA?

In 1980 werd de Eerste Goudse Afslank- en begeleidingsclub opgericht, later omgedoopt tot EGA Nederland. Geen dieetclub, maar een club voor betere voedingsgewoonten. Een organisatie die in stad en land bekend is, al veertig jaar succes boekt en alle hypes en trends heeft overleefd. Dan doen ze toch iets goed, zou je zeggen, en dat is natuurlijk zacht uitgedrukt. Het geheim van EGA? De methode is niet gefixeerd op zo snel mogelijk en zo veel mogelijk afvallen. Voorop staan betere voedingsgewoonten en gezondheid. Gewichtsverlies en weer lekker in je vel zitten, zijn het ‘toetje’. Jouw beloning als je kiest voor gezonde voeding en besluit je lichaam te geven wat het nodig heeft.

Wat is een coach?

Als voedingscoach, zo stel ik mezelf graag voor. Hoewel ik gevoelsmatig weet wat een coach is, werd ik nieuwsgierig naar wat het precies betekent. Ergens las ik de volgende omschrijving: ‘Iemand die een vorm van begeleiding hanteert die erop gericht is mensen in positieve zin te veranderen’. Geweldig! Een definitie waarin ik mezelf volledig herken. Maar mijn rol als voedingscoach zou ik niet kunnen vervullen zonder de rijke ervaring die ik als mens, Annuska, heb opgedaan. Het is de combinatie van mijn talent voor coaching én mijn ervaringsdeskundigheid, waardoor ik als begeleider het verschil kan maken. Mezelf inzetten voor jouw positieve verandering is mijn passie!

Wat is een ervaringsdeskundige?

Mijn strijd met de kilo’s, mijn voeding en mijn zelfbeeld was een langdurige kwelling. Ik maak er geen geheim van dat het me vanaf mijn vroege jeugd tientallen jaren heeft beheerst. Een zoektocht, die mij naast verdriet en frustratie uiteindelijk ook veel heeft opgeleverd: kennis, wijsheid en geluk. Niet één maar driemaal heb ik de EGA-cursus gevolgd, op verschillende momenten in mijn leven. Bij de derde maal was ik eraan toe om de materie in mij op te nemen en dagelijks in praktijk te brengen. Met succes. Mijn enthousiasme over deze effectieve en vriendelijke methode groeide met de dag, waarop ik besloot zelf cursusleidster te worden. Intussen geef ik mijn kennis en ervaring al zeven jaar met veel plezier door aan groepen. Ik sta niet stil en blijf mezelf scholen en ontwikkelen, zowel binnen als buiten de EGA. Het toepassen van de EGA-theorie is voor mij een tweede natuur geworden. In mijn boodschappen, in mijn manier van denken en manier van eten bereiden. Ik durf te stellen dat ik EGA lééf.

Vandaag reis ik af naar Gouda voor een gesprek met de inspirerende grondlegster van het EGA-gedachtengoed, Annie Disseldorp. Je leest erover in mijn volgende blog.

Fijne dag allemaal, en je weet het: jullie reacties zijn meer dan welkom!

Enthousiaste groet,

Annuska

8 Reacties

 1. Heidi Raaijmakers

  Mooie blog weer Annuska, je bent een topcoach en brengt dat elke week in de les weer naar voren, jij kan er zo met liefde, humor en passie over vertellen dat ik elke week weer op het puntje van mijn stoel zit om jou verhalen te horen en ook ik merk dat ega steeds meer bij mij gaat horen, want wat mogen we toch lekker eten

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   hoi lieve Heidi en bedankt voor jou lieve woordjes en dat ik jou iedere week jou mag begeleiden naar een stukje gezondheid.
   je ziet er geweldig uit en je straalt ook kracht uit en dat wens ik iedereen toe. fijne week en tot donderdag

   Antwoord
 2. Jacqueline

  Hoi Annuska,

  Wat mooi verwoord allemaal. Ik ben zelf pas lid dus voor mij is alles nieuw. Maar je hebt me al gepakt met je woorden en enthousiasme! Hoe jij alles uitlegt daar word ik blij van en ik ga vol goede moed een nieuw gezond en slanker leven tegemoet. Dankjewel!

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   hoi Jacqueline,
   Net begonnen maar goed van start gegaan en al veel mooie tips van jou voorbij zien komen.
   Stap voor stap en alle tussen stapjes tellen ook.
   vanaf dag 1 dat je met de EGA bezig bent is iedere dag op weg naar jou gezondheid en niet pas als je op je gezonde gewicht zit.
   ik zal je helpen zo goed ik kan en tot dinsdag groetjes Annuska

   Antwoord
 3. anneke d kinderen

  geweldig blijf jou volgen want zat bij gera in veldhoven op cursus en ze sprak over jou je heerlijke recepten die je deeld met ons .woon nu rijswijk en zit den haag maar daar is weinig die t volgen en vind het heerlijk deze methode te doen ,t werkt dank je wel voor je recepten en ga zo door groetjes Anneke d kinderen

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   hoi Anneke
   ik ken je niet persoonlijk maar zie wel dat je me volgt, dank daarvoor en erg leuk dat ik mensen op afstand ook kan motiveren.
   EGA is je voedingsgewoonte veranderen en dieet los te laten maar dat heeft meer tijd nodig dan alleen je overgewicht verliezen.
   bedankt voor je reactie
   Groetjes Annuska

   Antwoord
 4. Jobien Batenburg

  Heel goed hoe jij het ook doet Lees graag je recepten en berichten Zit bij Paula in Zeist die het het ook heel goed doet En aandacht voor je heeft Maar wilde dit even laten weten

  Groetjes Jobien

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   hoi Jobien,
   bedankt voor je reactie en ja, ik heb veel fijne collega’s in het land en Paula is daar zeker 1 van en luister ook graag naar haar dus ik snap je.
   veel leesplezier groetjes Annuska

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.