Ken jij al de koninklijke weg van ‘dieetdenken’ naar bewust eten?

door | 29 aug 2020

Welke vakantieherinnering kies jij? Die vraag stelde ik aan jullie tijdens hartje zomer. Ik maakte duidelijk dat je twee keuzes hebt. Alle remmen los en een rotgevoel achteraf. Óf: de regie houden, af en toe jezelf belonen en trots en uitgerust weer thuiskomen. Wat doet het mij dan vervolgens goed om korte tijd later te merken dat cursisten de boodschap begrijpen en toepassen.

‘Hoe is je vakantie geweest?’, informeerde ik afgelopen donderdagavond. Cursist en partner waren het er samen over eens geweest: “Nog nooit zo’n ontspannen vakantie beleefd!” Ik vertel het even na in mijn eigen woorden. De cursist had mijn tips meegenomen op vakantie. Niet alles was perfect gegaan. Soms een spiesje te veel bij de barbecue. En verder: gegeten met mate, maar mateloos genoten! Bij mij op de weegschaal volgde nog een vakantiesouvenirtje: een kilo eraf. Hoe dat kan? Er was iets wezenlijks veranderd in wat ik vaak aanduid als de ‘mindset’. Als je net als deze cursist je denkrichting kunt ombuigen van dieetdenken naar bewust eten, maak je ruimte voor wonderen. Het is de koninklijke weg van afslanken, steeds gezonder worden en gelukkiger leven.

Koninklijke weg

In ons verlangen naar een lichter lijf volgen we vaak een spoor dat we al duizend keer hebben gevolgd. Een doodlopend spoor – dat weten jij en ik – genaamd dieetdenken. Gedachten over eten nemen je volledig in beslag. Mag ik dit wel eten? Heb ik een kaasje te veel op? Help, vanavond een etentje! Als ik morgen maar niet ben aangekomen… Dieetdenken gaat uit van ‘niet mogen’ en schaarste. Dat is geen leven, en daarom houden we het niet vol. Bewust eten daarentegen, gaat uit van wat je allemaal wél mag. En dat is meer, heel veel meer dan je denkt. Mensen met overgewicht zijn negen van de tien keer ondervoed. Wat?! Eten is niet hetzelfde als ‘jezelf voeden’, je lichaam geven wat het nodig heeft. Als ons lijf jarenlang verstoken blijft van gezonde basisvoeding, vragen we veel te veel van onze vitale organen. Hart, lever en alvleesklier verkeren permanent in alarmfase. Ons immuunsysteem wordt almaar zwakker. Is er een uitweg? Zeker. Het is een koninklijke weg, zoals ik al benadrukte. We mogen eten als vorsten en vorstinnen. Bewust eten omarmt het besef van overvloed. Gezond en verantwoord eten heeft me gebracht dat ik voluit kan genieten van de kleine, simpele dingen. Het is voor iedereen weggelegd en veel eenvoudiger dan je je op dit moment kunt voorstellen.

Emotie-eten ‘populair’

Heel hartelijk bedankt voor jullie hartverwarmende reacties op mijn blog van vorige week: ‘Wie is er nog meer een emotie-eter?’ Een gevoelige kwestie, die veel heeft losgemaakt. Dat merkte ik niet alleen aan de reacties onderaan mijn blog en op Facebook; ook via WhatsApp ontving ik de nodige berichtjes. Daaruit blijkt dat velen emoties (h)erkennen als een sluwe uitlokker van overeten. Na zoveel enthousiasme wijd ik met alle liefde en plezier een hele cursusavond aan dit interessante onderwerp. Komende dinsdag en donderdag is het al zover. Ik zie ernaar uit om elkaar te ontmoeten en samen dit thema uit te diepen!

Fijn weekend allemaal!

Annuska

3 Reacties

 1. Ingrid Jansen

  En alweer een mooi blog deze week. Ook ik heb een zeer ontspannen vakantie gehad met mijn allerliefste man die ook volop van het EGA eten geniet. Af en toe een lunch op het terras of een keer uiteten s avonds hebben we ook gedaan maar dan wel een bewuste keuze gemaakt en de gouden tip was kijk thuis al naar de menukaart! Uiteten was heerlijk voor een keer maar als we de dag erna zelf weer ons EGA gerecht gingen koken zeiden we tegen elkaar dit is toch eigenlijk veel lekkerder😘

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   Ingrid bedankt voor je reactie, mooi toch als je ervaart dat je eigenlijk veel lekkerder bent gaan eten en ook nog kilo’s afvalt.
   Je hebt nu al een metamorfose ondergaan, mijn complimenten.

   Antwoord
 2. Lisa

  Wat ontzettend mooi geschreven 😃

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.