welke vakantieherinnering kies jij?

door | jul 25, 2020

Mijn tips voor in jouw bagage.

Welke vakantieherinnering kies jij?

Een vliegreis naar een verre bestemming. Ertussenuit in eigen land. Even lekker niksen in je eigen tuin of op je balkon. Vakantie vieren kun je overal. Maar wat betekent ‘vakantie’ eigenlijk voor jou? Ik ben benieuwd…

‘Alle remmen los. Eten en drinken zoveel als ik op kan. Want ik heb het verdiend.’ Mijn vroegere idee van vakantie in een paar zinnen. Of ik blij weer thuiskwam? Niet echt. Het waren geen toffe ervaringen. Ze brachten zwaarte met zich mee, letterlijk en figuurlijk. Vandaag stel ik tevreden vast dat ik mijn definitie van vakantie in de loop der jaren heb bijgesteld. ‘Op adem komen. Mijn batterij opladen. Onthaasten.’ Tegenwoordig staan deze begrippen met stip op één. Het maakt dat ik helemaal fris en uitgerust thuiskom. Met een opgeruimd hoofd en een lijf vol energie, heerlijk!

Opladen draait om keuzes

Gaat dat opladen helemaal vanzelf? Het is een keuze. Het vereist dat ik goed voor mezelf zorg. Een lege agenda betekent niet dat ik alle structuur overboord kieper. Ik houd me aan drie maaltijden per dag en de toegestane tussendoortjes. IJsjes op een warme zomerdag: ze horen erbij. Maar de ene ijsco is de andere niet. Laat als het even kan de ‘zware jongens’ links liggen. Je weet vast welke ik bedoel. Een waterijsje dan? Besef dat je tegelijk met het water een flinke kwak suiker naar binnen slurpt. Blijft over het yoghurt-vruchtenijs volgens ‘ons eigen’ EGA-recept. Van alle keuzes de gezondste, en wat mij betreft – ik beweer dit niet ter promotie – ook de lekkerste. Mag je dan niet eens zondigen? Alles mag. En áls je buiten de lijntjes kleurt: kies een moment overdag en niet pas ’s avonds. Besluit wat je wegstreept, bijvoorbeeld het toetje. Ben je bezweken voor een verleiding, vermijd dan gedachten als: ‘Deze dag is toch verloren, ik kan nu pakken wat ik wil.’ Houd de regie in eigen hand. Bewaar rust en ritme.

Struikelblok

Mijn zomervakantie sla ik dit jaar over. Maar denk niet dat uitdagingen mij bespaard blijven. Een paar dagen geleden ontvingen we de sleutel van ons nieuwe huis. Evengoed een feestje. Trots met het gezin en enkele familieleden door het huis gelopen en plan de campagne gemaakt voor de komende klusdagen. Behalve een hoop geregel, is zo’n verhuizing een struikelblok voor overeters. Vroeger ging ik het avontuur achteloos tegemoet. ‘We zien wel wat we die dagen eten’. Jaja. Iets anders dan vette hap kwam er niet op tafel. Van je vergissingen leer je. Dit keer ontvingen we van onze ouders het aanbod om aan te schuiven bij hen. Een kans die we met twee handen hebben aangegrepen. Ook op de verhuisdag zelf laat ik niets aan het toeval over.

Wat kies je?

Dus deze zomer ben ik de thuisblijver, en dat is goed nieuws voor jou. Mijn cursussen en begeleiding lopen door. Doe er je voordeel mee als je thuisblijft. En als je weggaat: schuif mijn tips tussen je vakantiebagage en prent ze in. Bedenk van tevoren met welke vakantieherinnering je wilt thuiskomen. Laat je korte tijd alles varen en eindigt het in een teleurstelling? Of ga je voor een volle accu, gezondheid en een goed gevoel over jezelf? Voor mij is de keuze niet meer zo moeilijk.

Natuurlijk ben ik benieuwd naar jullie vakantieverhalen. Maar deel ook gerust waar je tegenop ziet. Wat ging er mis en welke succesjes heb je geboekt? 

Nog een laatste belangrijke tip: plan vóór je op vakantie gaat jouw eerstvolgende EGA-cursus en omcirkel ’m met rood in je agenda. Trap niet in de valkuil om te denken dat je eerst een paar kilo moet verliezen voordat je bij mij op de weegschaal stapt.

Voor alle vakantiegangers én thuisblijvers: fijne zomerse dagen gewenst!

Annuska

2 Reacties

 1. Lisa

  Wat mooi verwoordt Annuska.

  Vakantie geeft mij rust en ik kan mijn batterij opladen. Ik heb dan meer tijd om aandacht aan mijn eten te besteden en het mooi te presenteren. Dat zie je ook telkens terug in mijn vakantie foto’s.

  Ik zondigde in mijn vakanties wel wat, maar maakte altijd bewuste keuzes.
  Daar voelde ik mij gelukkig bij.
  Want op gewicht blijven was belangrijk voor mij

  Door ziekte ben ik helaas een stuk zwaarder geworden.

  Dit jaar begon mijn vakantie tegelijk met de start van ega.
  Een nieuwe leefstijl waar ik aan toe was.

  Verschillende mensen vroegen, pffff waarom begin je niet na je vakantie met ega ?

  Waarom wel ?

  Nu had ik de tijd en energie om mezelf deze nieuwe live style eigen te maken.

  Het resultaat was uitgerust en een aantal kilos kwijt.

  Fijne vakantie toegewenst
  LiveLoveLaugh

  Groetjes Lisa

  Antwoord
  • Annuska van der Heijden

   Hoi Lisa
   bedankt voor je antwoord en wat mooi beschreven en fijn dat ik je mag coachen want je laat je coachen en dat is belangrijk en zo mooi om te zien dat je ook daarin stappen wil zetten. een pluim van mij naar jou en tot donderdag liefs Annuska

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.